Den lille kartoffelskole 

Vi er nogle ignoranter når det gælder kartofler. Kartofler sælges for eksempel som en Vildmose, Samsø eller økologisk kartoffel, uden at beskæftige sig med sorten og dennes smag, konsistens og anvendelsesmuligheder. En kartoffel er nemlig ikke bare en kartoffel.Du kan blive klogere på kartofler , se under kommende events.

En kartoffel til mos skal være lidt melet og en kogt kartoffel skal være fast. Hver enkelt sort smager forskeligt afhængigt af hvor og hvordan den dyrkes. De forskellige sorter smager forskelligt år fra år, og smagen skifter også i løbet af en sæson, hvor de tidlige kartofler som sælges frisk-opgravet først på sommeren, er en delikatesse for sig. De flest kartofler dyrkes på sandjord, fordi det er nemmere, men der er mere smag i kartofler, som er dyrket på lerjord, hvilket er typisk for de nordsjællandske kartofler.

Kig bag på emballagen eller spørg i dit supermarked, så bliver du ikke nødvendigvis klogere. Vi interesserer os ikke længere for kartoflen, vores mest spise grøntsag. Det skal vi have rette op på.

Smag på Nordsjælland sætter kartoflen på alles læber og på tallerkenen i kartoffelferien – uge 42, hvor vi forsøger at italesætte kartoflen, som var det en flaske dyr rødvin: Fyldig, neutral,  lidt tør i smagen, nuancer af asparges, nødder,  god mundfylde…… bør nydes sammen med ……., og drik gerne en god …. .

Helt generelt deler vi kartoflerne op i forskellige kategorier i fht. hvad de egner sig bedst til i køkkenet:

  • Spisekartofler er dem vi normalt bruger til kogning. De skal være kogefaste.
  • Ny kartofler er spisekartofler som tages op i forsommeren før knoldene er færdigudviklede, hvor skrællen er tynd, vandindholdet højt og smagsnuancerne fine.
  • Bagekartofler er som regel store og velegnede til bagning, mos, pommes frites, chips osv.
  • Asparges kartofler er den mest kendte sort af en spisekartoffel, med et højt tørstofindhold, fast og smagfuld
  • Industrikartofler bruges til produktion af kartoffelmel. Mere end 60% af de kartofler, som dyrkes i Danmark, bliver lavet til kartoffelmel. De findes som regel ikke i handlen og indgår ikke i den almindelige madlavning.

Kartoffelsorter

Så er der kartoffelsorterne, som er et helt kapitel for sig. Bintje bruges meget til frosne kartoffelprodukter og er god som bagekartoffel og til kartoffelmos, fordi den nemt koger ud. Asparges-kartoflen betragtes som en delikatesse. Den er meget fast og derfor også særlig velegnet til kartoffelsalat . Du kan læse nærmer på kartoflens hjemmesiden: http://danskekartofler.dk/DK/Forbruger/Sorter.aspx

Her har en Canadisk supermarked gjort sig den ulejlighed at informere kunden om valget af kartofler.

Dyrkningsformer:

Konventionelle kartofler sprøjtes generelt for ukrudt og svampeangreb samt nedvisning af toppen. I økologiske kartofler anvendes ikke pesticider, så bladene visner list tidliger, så vækstsæsonen bliver kortere og udbyttet omkring det halve af konventionelt dyrkede kartofler. Det er en del af forklaringen på prisforskellen på økologiske og konventionelle kartofler.