Nyheds blog

Danske grønne asparges

De grønne asparges er en forårsbebuder og en yndlingsspise hos de fleste kokke. Sæsonen for de frisk danske asparges er NU

Vi besøger Stengården og Svanholm, som dyrker nogle af vores lokale Nordsjællandske asparges.

Rabarber sæson

Det er i den tidlige forsommer, vi skal have rabarbertrifli. Rabarber er fortrinlig til madlavning, idet den tilfører syrlighed og frugtsmag og går rigtigt godt sammen kager med  mandler, fløde, marengs og chokolade. Rabarber chutney passer til kødretter med gris og lam.

Bliv lidt klogere på rabarber.

Kunsten og knolden

Kartoflen har været grundsubstansen i almuens og de fattiges kost de seneste par hundrede år. Det har sat sine spor i madkulturen, kunsten og sproget. Læs historien om kartoflen.

Bonden og julekålen

Vi besøger Møllehøj og Stengården, som er vores lokale kåleksperter. Men hvorfor skal vi spise grønlangkål i julen? Vi kikker tilbage i traditionerne ….

Julegåsen

Hvorfor spiser vi and eller gås til jul?  Vi tager et kik på,  hvorfra  vi kommer,  for at forstå hvorfor der skal gås på julebordet.  Indtil slutningen af 1800-tallet var gåsen …

Bonden og kartoflen

Kartoffelavlere i Nordsjælland har specialiseret sig i små arealer med kartoffelsorter, hvor det er smagen og kvaliteten der tæller. Mød kartoffelbonden

Julegrisen

Hvorfor skal der absolut gris på bordet til jul?

Grisen måtte holde for, allerede da vikingerne festede. Særimner er i den nordiske mytologi en galt, der bor i Valhalla. Den er fortryllet og benyttes i køkkenet som kilde til rigeligt frisk flæsk.

Juleanden og bonden

Anden er helt centralt i fejringen af julen. Festen begynder allerede, når den hentes på landet. Vi har besøgt Mangholm og Kurt’s ØkoKød, for at blive klogere på, hvordan man kan producere en god økologisk frilandsand

IS – direkte fra koen

Når vi laver is på Kollerødgård, er det med helt frisk mælk fra gårdens egne køer.   Vores køer er Rød Dansk Malkerace. De

Julestue

Hvorfor spiser og drikker vi i overmål i juletiden? Vi tager et kik på historien og traditionerne for at forstå vores nutidige jul, hvor mad, drikke og ikke mindst det sociale samvær er i spil. I Smag på Nord-sjælland….

Kurt’s Økokød – dyrene laver naturpleje – du kan smage landskabet

Kurt’s Økokød  – mød os til Smag på Nordsjælland

"Kartoffelferie"

Smag på Nordsjælland slår et slag for vores gode lokale fødevarer med  ”O km til kartoflen” i børnenes efterårsferie. Vi hylder selvsagt kartoflen

Grise, der giver en god smag i munden

Landlyst – mød os til Høstfestival, Esrum Kloster 26-27. august I marts 2014

Potato Talk

En kartoffel er nemlig ikke bare en kartoffel. Den lille kartoffelskole – se under kommende events.

Har du smagt bacon – altså den rigtige, tørsaltet?

Bacon Der skal grisebryst, salt, røg samt god tid til modning for

Mangholm passer på de gamle husdyrracer

Mød os til Smag på Nordsjælland Høstfestival, Esrum Kloster 26-27. august Mangholm er et økologisk landbrug, der drives af familien Hage. Tine Hage er den daglige leder og det er

Julen forberedes på landet

Juleforberedelser er ikke noget nyt. Vi trækker derfor nogle tråde tilbage i historien for at forstå vores julefejring, som har rødder i landbosamfundet.Så når vi i Smag på Nordsjælland forbereder julen, er det ……..

Juletræet købes på landet

Grantræet er helt centralt i fejringen af julen. Festen begynder allerede, når juletræet skal hentes på landet og endnu bedre, hvis I selv kan fælde det i skoven sammen med børnene. Men hvilket juletræ?

Sovs og kartofler

Hvor svært kan det være at koge en kartoffel? Kartofler skal koges som var det pasta  – ”al dente”, ……

Mød bær- og frugtavlerne på Esrum Kloster 26-27. august.

Man skulle ikke tro det, men klimaet i Nordsjælland er godt

Slå katten af tønden

I Smag på Nordsjælland holder vi fast i vores gamle traditioner, om at fejre det spirende forår. Derfor slår vi katten af tønden – dog uden kat. Fastelavn kommer af fasten, som i katolsk tid begyndte ……..

KVAN – den glemte køkkenurt

Kvann Kompagniet har genintroduceret en gammel, men glemt køkkenurt, nemlig