Nyheds blog

Rodfrugter

Traditionel mad med lange rødder. Det er efterår og det er højsæson for rodfrugter. Hent dem på landet hos bonden, så er de nyopgravede, friske og sprøde.  I år er der ekstra med smag pga. sommerens sol, tørke og varme.

Mortens Aften

Mortens Aften den 10. november, er der traditionen tro mange danskere, der steger på en and. Men hvordan er det nu den historie hænger sammen?

Cider

I Danmark laver vi fantastiske æbler –  syrlige og smagfulde, men vi har ikke tradition for cider, som eks. Spanien og Frankrig – hvor man lærer at drikke tør kantet cider fra barnsben. Men glæd dig, der kommer mere og mere sjov cider, der matcher god vin.  Start med den lokale cider.

Vildt på bordet

Det er efterår, det er tid til ild i pejsen, en solid middag med vildt, rodfrugter og god rødvin.

Vildt er god hverdagsmad – det er hurtigt, sundt og nemt.  Vild har en meget koncentreret smag, så du behøver ikke at spise så meget kød, før du er mæt. 

"Kartoffelferie"

Smag på Nordsjælland slår et slag for vores gode lokale fødevarer kartoflen i børnenes efterårsferie. Vi hylder selvsagt kartoflen ….

Bonden og kartoflen

Kartoffelavlere i Nordsjælland har specialiseret sig i små arealer med kartoffelsorter, hvor det er smagen og kvaliteten der tæller. Mød kartoffelbonden

Kartoflen i historien

Kartoflen har været grundsubstansen i almuens og de fattiges kost de seneste par hundrede år. Det har sat sine spor i madkulturen, kunsten og sproget. Læs historien om kartoflen.

Nye kartofler

Det er nu først på sommeren, vi skal have vores elskede nye danske kartofler.Nye kartofler er ny-opgravede. Har du ikke selv køkkenhave, så hent de nye kartofler på landet. Snak med bonden, og få den kartoffelsort, der smager bedst lige nu.

Julegåsen

Hvorfor spiser vi and eller gås til jul?  Vi tager et kik på,  hvorfra  vi kommer,  for at forstå hvorfor der skal gås på julebordet.  Indtil slutningen af 1800-tallet var gåsen …

Julen forberedes på landet

Juleforberedelser er ikke noget nyt. Vi trækker derfor nogle tråde tilbage i historien for at forstå vores julefejring, som har rødder i landbosamfundet.Så når vi i Smag på Nordsjælland forbereder julen, er det ……..

Julegrisen

Hvorfor skal der absolut gris på bordet til jul?

Grisen måtte holde for, allerede da vikingerne festede. Særimner er i den nordiske mytologi en galt, der bor i Valhalla. Den er fortryllet og benyttes i køkkenet som kilde til rigeligt frisk flæsk.

Juleanden og bonden

Anden er helt centralt i fejringen af julen. Festen begynder allerede, når den hentes på landet. Vi har besøgt Mangholm og Kurt’s ØkoKød, for at blive klogere på, hvordan man kan producere en god økologisk frilandsand

Bonden og julekålen

Vi besøger Møllehøj og Stengården, som er vores lokale kåleksperter. Men hvorfor skal vi spise grønlangkål i julen? Vi kikker tilbage i traditionerne ….

Julestue

Hvorfor spiser og drikker vi i overmål i juletiden? Vi tager et kik på historien og traditionerne for at forstå vores nutidige jul, hvor mad, drikke og ikke mindst det sociale samvær er i spil. I Smag på Nord-sjælland….

Nordsjællandsk øl med smag og humor

Mikrobrygget øl er fortsat en fest, med ca. 140 bryggerier i Danmark, der lancerer over 1000 nye øl-varianter hvert år. Gå på opdagelse i den lokale øl.

Juletræet købes på landet

Grantræet er helt centralt i fejringen af julen. Festen begynder allerede, når juletræet skal hentes på landet og endnu bedre, hvis I selv kan fælde det i skoven sammen med børnene. Men hvilket juletræ?

Danske grønne asparges

De grønne asparges er en forårsbebuder og en yndlingsspise hos de fleste kokke. Sæsonen for de frisk danske asparges er NU

Vi besøger Stengården og Svanholm, som dyrker nogle af vores lokale Nordsjællandske asparges.

Grise, der giver en god smag i munden

Grise har også ret til et godt liv. Flere landmænd har grisene på friland. I Nordsjælland finder du de frie grise hos Landlyst, Mangholm, Grantoftegård, Selsø Øko og Kurts ØkoKød mv.

Sovs og kartofler

Hvor svært kan det være at koge en kartoffel? Kartofler skal koges som var det pasta  – ”al dente”, ……

Har du smagt bacon – altså den rigtige, tørsaltet?

Bacon Der skal grisebryst, salt, røg samt god tid til modning for

Mangholm passer på de gamle husdyrracer

Mød os til Smag på Nordsjælland Høstfestival, Esrum Kloster 26-27. august Mangholm er et økologisk landbrug, der drives af familien Hage. Tine Hage er den daglige leder og det er

Æbler

Det er æblesæson. Her er overdådigt meget frugt og æbler i år. I foråret blomstrede frugttræerne i sol og varme, så bierne var på overarbejde.  Der har resulteret i en fantastisk frugtsætning. Oven i det har sommerens sol gjort æblerne rigtig søde.

Mød bær- og frugtavlerne på Esrum Kloster 26-27. august.

Man skulle ikke tro det, men klimaet i Nordsjælland er godt

Kurt’s Økokød – dyrene laver naturpleje

Skotsk Højlandskvæg er robuste med et tykt hårlag, der isolerer mod kulde og regn. Dyrene trives bedst med at gå ude hele året. Dyrene klarer sig godt på marginale jorder, hvor de holder krat og buske nede. Når du spiser kødet kan du smage landskabet

Rabarber

Det er i den tidlige forsommer, vi skal have rabarbertrifli. Rabarber er fortrinlig til madlavning, idet den tilfører syrlighed og frugtsmag og går rigtigt godt sammen kager med  mandler, fløde, marengs og chokolade. Rabarber chutney passer til kødretter med gris og lam.

Jordbær professoren

Det er jordbærtid. Du finder danske jordbær overalt på torvepladser, i vejboder og gårdbutikkerne. Er du heldig at have jordbær i haven, er det nu og de næste tre uger, miraklerne indfinder sig – nye røde bær hver eneste dag. 

Slå katten af tønden

I Smag på Nordsjælland holder vi fast i vores gamle traditioner, om at fejre det spirende forår. Derfor slår vi katten af tønden – dog uden kat. Fastelavn kommer af fasten, som i katolsk tid begyndte ……..

IS – direkte fra koen

Når vi laver is på Kollerødgård, er det med helt frisk mælk fra gårdens egne køer.   Vores køer er Rød Dansk Malkerace. De

KVAN – den glemte køkkenurt

Kvann Kompagniet har genintroduceret en gammel, men glemt køkkenurt, nemlig