Kokken og kartoflen

Du kender det sikkert. Der er familiemiddag, fin mad, god vin i glasset, lækkert kød på tallerkenen og så kommer, det der skulle have været kartoflerne. Gult, smuldret  – du forsøger at øse det over på tallerkenen, hvor det desintegrerer og råber på sovsen. Ligesom bondemanden er omhyggelig med kartoflen, så skal ud udvise respekt for kartoflen hjemme i køkkenet. Her kommer et par ærbødige anbefalinger.

 

Kunsten at koge en kartoffel

Hvor svært kan det være at koge en kartoffel? Men mange, selv restauranter, overkoger deres kartofler. Kartofler skal koges som var det pasta  – ”al dente”, med lidt bid.

Sådan gør du:

  1. Skrub kartoflerne under vandhanen og kom dem i en gryde.
  2. Hæld vand på kartoflerne, så det lige dækker. Tilsæt en teske salt pr. kg kartofler. Bring vandet i kog, skru derefter ned, det skal kun lige koge.

Kog nye kartofler i ca. 10 minutter, indtil spidsen af en skarp urtekniv kan gå halvvejs ned igennem kartoflen uden at møde modstand. Hæld vandet fra og lad dem trække i fem minutter.

Ældre vinterkartofler med tykt skind skal have omkring 15 minutter.

Skal kartoflen kogen med skræl? Tja, det mener jeg. Men jeg husker også fra min barndom, at min far blev sur, når kartoflerne ikke var skrællet.

Kog altid en ekstra stor portion og gem de kolde kartofler til en kartoffelmad eller salat dagen efter.

 

Kartoffelmos

Kartoflerne skrælles og skæres i store stykker og koges med saltet vand.

Du laver en rustik kartoffelmos ved at mose kartofler godt og blande fedtstof samt evt. et æg i. Men skal du lave en luftig, lind kartoffelmos, skal de kogte, afdampede kartofler presses igennem en kartoffelpresser eller sigte. Ibland derefter nænsomt en mælke-, smør- og flødeblanding, der er kogt op og lige så varm som mosen. Vend blandingen i kort tid – ellers bliver den sej, det er det værste du kan gøre ved en kartoffel.

 

Bagte kartofler

Skrub, børst og vask de mellemstore kartofler og kom dem i en bradepande. Sæt dem i en 200 grader varm ovn. Bag dem i 5 minutter, til de er helt tørre. Tag dem ud, vend dem i olivenolie, havsalt og evt. andre krydderier. Bag videre i ca. 20 minutter. Vend dem en gang imellem for at give ensartet sprødhed.

 

Sovs og kartofler

Kærligheden til kartoflen er bestemt ikke givet på forhånd. Det var svært for nogen børn at lære at spise kartofler, og ind til for nyligt var sovs et annerkendt hjælpemiddel. Vi har sat os for at genindføre den gode sovs til kartoflen.

Vi synes det er synd for kartoflen, at der er blevet langt mellem den gode sovs. Derfor har vi har brug for din hjælp.  Hvordan laver du din favorit  ”sovs”  hvilken kartoffel (sort) skal bruges sammen med de forskellige sovsetyper?  Del dine “sovs og kartoffel” hemmeligheder, eller andre gode kartoffelopskrifter, på Smag på Nordsjælland Facebook. Vi drømmer om at samle 101 opskrifter på gode sovse og kartofler. Det er vores måde at hædre kartoflen.

Kartoflen skal genvinde hæderspladen i måltidet. Den smager godt, lægger bunden, den er billig og sund,  indeholder vigtige C-vitamin og kostfibre.

Husk sovsen – den behøver ikke at være brun og klæbe til kartoflerne.

Go’ kartoffelferie