Juleanden og bonden.

Vi har besøgt Mangholm og Kurt’s ØkoKød, for at blive klogere på, hvordan man producerer en god økologisk frilandsand til julebordet.

Mangholm

Tine Hage driver det økologiske landbrug Mangholm ved Hillerød, hvor hun bl.a. producerer ænder til juleaften.

Vores frilandsænder er ikke kun økologiske, de er ”måske også Danmarks lykkeligste juleænder” er indgangs bemærkningen fra Tine. Ænderne har nemlig swimmingpool i gårdens gamle gylletank, der er fyldt med regnvand. Vi har bygget en gangbro op i gylletanken, så ænderne kan svømme, dykke og pudse fjer, når de står på tømmeflåderne. Ænder skal have rigeligt med rent vand for at holde sig rene. Faktisk bruger de rigtig meget tid på personlig pleje og hygiejne, forklarer Tine Hage, som går meget op i at alle dyr på gården kan praktisere deres normale adfærd.

Det er sjovt at se hvordan ællingerne lærer at finde op i swimmingpoolen, hvor de elsker at bade og dykke – faktisk så meget, at jeg må være ”andemor”, de første dage og sørge for at få ællingerne op af vandet inden de bliver for kolde, forklarer Tine.

Vores ænder er Danske Landænder. De er udruget i Danmark og de tilbringer hele deres liv her på Mangholm. De første 6-7 uger går ællingerne indenfor i ”kravlegård”, så vi kan give dem varme og beskytte dem mod rovdyr. Derefter kommer de ud, så de kan græsse på markerne, hvor de spiser græs og urter. Mangholm ænderne er karakteristiske ved at have mørkt kød, som de får af at spise græs. Desuden har de fri adgang til korn og ærter, som kommer fra den økologiske nabogård.

Ænderne får masser af motion når de svømmer og græsser.   Vores ænder slagtes, når de er 18 uger gamle, hvilket er ca. dobbelt så meget som en konventionel and. Med bevægelse og langsom vækst udvikler ænderne fast kød og begrænset med fedt. Det betyder, at der er passende med fedt på anden til at holde kødet saftig og velsmagende, uden du behøver at smide en masse afsmeltet fedt ud.

Egentlig ville vi helt sælge nyslagtede ænder til jul. Men,  det er et dilemma forklarer Tine. Vi vil have at ænderne går på frisk grønt græs, der giver det gode mørke faste kød og masser af smag. Desuden kan det være svært at holde fedtet på ænderne, hvis det bliver koldt i december. Derfor valgte vi i år at slagte ænderne omkring 1. november. Det betyder, at årets juleand er på frost. Men Tine Hage garanterer, at anden smager henrivende.

Familien Hage spiser selvfølgelig deres egne ænder til jul – langtidsstegt. Men Tine håber, at hun ikke får udsolgt, der skulle gerne blive et par ænder til at lægge på grillen en sommeraften i haven. Det er den bedste andesteg, slutter Tine. Læs mere på: http://mangholm.net

 

Kurt’s ØkoKød – nyslagtede ænder

Kurt laver naturpleje med sin besætning af Skots Højlandskvæg, samtid har han frilandsgrise omkring gården i Tikøb. Du finder Kurt i gårdbutikken eller i hans salgsvogn på markeder, hvor man kan få rigtigt godt kød.

De faste kunder, vil gerne vil have juleanden med, når de henter gris og oksekød til julen forklarer Kurt. Ænderne og gæssene bliver slagtet den 20. december og kan hentes hos Kurt den 22-23.december. Husk at bestille på forhånd, der er tæt på udsolgt.

Ænderne hos Kurt er økologiske frilandsænder, men de kommer fra Dalebakkegård. Egentlig ville Kurt helst lave dem selv, men er blevet træt af alle reglerne han skal leve op til, selvom man kun har en meget lille produktion. Så i stedet samarbejder han med Dalbakkegård, der har specialiseret sig i produktion af økologisk frilands fjerkræ. Dalbakkeanden er en Mulard And, som er en krydsning af den magre, franske Berberi og Dansk Landand. Mulard Anden er kødfuld  – masser af mørkt kød, smagfuldt og med god struktur. Mularder svinder ikke ret meget ved stegning, men der bliver lige fedt til sildemaden. Læs lere på: https://www.facebook.com/KurtsOkokod/